20.04.2013. Третя Міжнародна науково-практична учнівська конференція «Україна очима молодих» 16-18 квітня 2013 р.

Вже стало доброю традицією проведення науково-практичної конференції учнів-членів Малої академії наук (МАН) України “Україна очима молодих” у серці Галичини, визначному освітньому й науковому центрі – місті Львові. Цьогорічна конференція набула статусу міжнародної, у її роботі окрім учнів з різних областей України взяли участь учні з Польщі з м. Перемишля. Розширився спектр питань, які розглядалися на секційних засіданнях. До традиційних засідань економічної та екологічної тематики додалися секції “Історія релігії та релігієзнавство” та “Українська державність: історія та сучасність” за сприянням Українського Католицького Університету.

Молоді вчені Інституту регіональних досліджень НАН України: к.е.н., с.н.с. Матвєєв Євген, к.е.н., с.н.с. Притула Христина, к.е.н., с.н.с. Крупін Віталій, к.е.н., с.н.с. Щеглюк Світлана, інженери Демедюк Ольга, Злидник Юрій 17 квітня ц.р. взяли участь у роботі двох секційних засідань “Актуальні проблеми модернізації економіки України та розвитку кадрового потенціалу”, які проводилися паралельно на економічному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка. Роботу секцій відкрили: декан економічного факультету ЛНУ імені Івана Франка, д.е.н., професор Степан Панчишин; керівник економічної секції Львівської обласної Малої академії наук Тетяна Попель; модератор секції, к.е.н., старший науковий співробітник Інституту регіональних досліджень НАН України Світлана Щеглюк. Було заслухано 20 змістовних та цікавих доповідей. Модератори секцій та учасники конференції спільно обговорювали презентовані доповіді, метою було не лише оцінка обраної теми та вміле її розкриття, а насамперед – вміння критично мислити та аналізувати.

Так, вирізнялися авторським підходом пропозиції щодо вирішення проблем народжуваності в Україні Олени Кривошапки (м. Херсон), щодо зменшення бідності працюючого населення Вікторії Парасиної (м. Хмельницький), щодо мотивації персоналу для підвищення ефективності управління Маргарити Головецької (м. Запоріжжя).

Зацікавив своїм практичним застосуванням інноваційний підхід до розвитку кайтсерфінгу у АР Крим Бориса Бобовича (м. Щолкіно, АР Крим), а доповідь про перспективи відкриття офшорних зон в Україні Дениса Хукаленко (м.Конотоп) викликала жваве обговорення наслідків їх впровадження.

За підсумками роботи обох секцій було відзначено кращі доповіді: Олександра Івасюка “Прогнозування та перспективи хеджування цінових ризиків на біржовому ринку продовольчої пшениці в Україні”, Яна Аладько “Проблеми та пріоритети в регулюванні використання трудового потенціалу України” (обоє – учні 11 класу Рівненського економіко-правого ліцею). Обрані доповіді були виголошені у дзеркальному залі Університету 18 квітня 2013 р. на підведенні підсумків та нагородженні учасників. Юні переможці отримали грамоти за кращу доповідь від імені директора Інституту регіональних досліджень НАН України, д.е.н., професора Василя Кравціва.

Для присутніх учнів-манівців Світлана Щеглюк прочитала оглядову лекцію на тему: “Актуальні проблеми розвитку економіки регіону: пошук можливостей”, яка підсумувала основні підходи до оцінки актуальних проблем, можливості та загрози соціально-економічного розвитку та окреслила перспективні напрями їх вирішення.

Співпраця між юними учнями-манівцями та молодими вченими Інституту регіональних досліджень НАН України стала доброю традицією об’єднання однодумців та основою для зміцнення молодого інтелекту.

<<< Новини