19.03.2013. Участь науковців Інституту у формуванні Програми зайнятості населення Львівської області на 2013-2017 роки

Згідно доручення голови Львівської обласної державної адміністрації розпочато роботу над проектом Програми зайнятості населення Львівської області на 2013-2017 роки, в якій взяли участь науковці відділу соціально-гуманітарного розвитку регіону Інституту регіональних досліджень НАН України. Необхідність затвердження такого документу постала з прийняттям Закону України «Про зайнятість населення» від 5 липня 2012 року №5067-VI.

Головними розробниками Програми є Департамент соціального захисту населення ЛОДА, а також Львівський обласний центр зайнятості. Окрім того співрозробниками виступають Департамент економічного розвитку, інвестицій, торгівлі та промисловості ЛОДА, Департамент з питань освіти, науки, сім’ї та молоді ЛОДА, Департамент агропромислового розвитку ЛОДА, Головне управління статистики у Львівській області, Інститут регіональних досліджень НАН України, Фонд соціального захисту інвалідів, Львівське обласне об’єднання організацій роботодавців та Об’єднання профспілок Львівщини.

Основною метою Програми декларовано забезпечення регулювання регіонального ринку праці за допомогою правового, організаційного та економічного механізмів, що створюють умови для забезпечення зайнятості населення області і соціального захисту його від безробіття.

У ході роботи 19 березня 2013 року було проведено засідання міжвідомчої робочої групи з питань формування Програми зайнятості населення Львівської області на 2013-2017 роки під головуванням першого заступника губернатора Львівщини Богдана Матолича, в якому взяли безпосередню участь завідувач відділу соціально-гуманітарного розвитку регіону Інституту, д.е.н., проф. У.Я. Садова та науковий співробітник, к.держ.упр. М.М. Біль. За результатами роботи були сформульовані зауваження та пропозиції до проекту Програми, з-поміж котрих звернено увагу на відсутність в її основі демографічних прогнозів у розрізі різних вікових груп, що б формувало інформаційний базис обґрунтування потреби створення нових робочих місць. Практично не приділена увага проблемі забезпечення молоді першим робочим місцем (за даними обласного центру зайнятості 54,8% осіб, що шукають роботу, – це особи віком до 35 років) та вирішенню міграційного питання, зокрема в контексті стимулювання рееміграційних процесів.

Особливої уваги вимагають питання ефективізації територіальної організації ринку праці Львівщини. Так, локальні ринки праці гірських територій мають свою специфіку. Для вирішення проблем зайнятості працездатного населення слід прискорити розвиток об’єктів соціальної сфери, перш за все, торгового обслуговування населення та рекреаційного сервісу, який забезпечить приріст кількості додаткових робочих місць. Це вкрай важливий захід, адже на створення нових робочих місць в сфері сервісу затрачається в два-три рази менше коштів, ніж у промисловості. Тому в цих районах доцільно активізувати розвиток малих форм господарювання за такими напрямами, як курортно-рекреаційна та відпочинкова індустрія, ліцензійне мисливство і рибальство, промислове вирощування та збір цінних видів лікарської сировини, налагодження при лісових господарствах цехів з виробництва тари, товарів широкого вжитку і переробки деревини, столярства. Для підтримки малих і середніх підприємств на територіях пріоритетного розвитку з метою створення нових робочих місць доцільно відновити економічний експеримент з формування зон сприяння малого та середнього бізнесу, в тому числі в окремих районах та містах області з підвищеною напругою на локальних ринках праці.

Викликає сумнів пропонований у проекті Програми захід стимулювання створення нових робочих місць «шляхом компенсацій єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за працевлаштування безробітних у встановленому порядку». Очевидно, вислів «встановлений порядок» слід уточнити з метою недопущення можливих зловживань з боку роботодавців для одержання таких компенсацій, для прикладу, через формальне працевлаштування на короткотерміновий період і т.д.

Загалом, на території області варто проводити роботу в розрізі виділених так званих «точок зростання» економіки, використання ідей кластеризації, які масово апробовуються в сусідніх регіонах.

Позитивно, що у пропонованому проекті Програми знайшли відображення результати наукових досліджень науковців Інституту, представлені в профільні управління ЛОДА через доповідні записки. Зокрема це стосується аналітичних оцінок та пропозицій щодо врахування змін потреби економіки регіону у робітничих кадрах в умовах виходу з економічної кризи.

Сформульовані зауваження та пропозиції до проекту Програми надіслані в Департамент соціального захисту населення ЛОДА офіційним листом.

Науковці Інституту сподіваються і на подальшу плідну співпрацю щодо удосконалення положення даної Програми та результативну участь в реалізації інших законодавчих ініціатив, спрямованих на покращення соціально-економічного стану Львівської та інших областей України.

<<< Новини