19.02.2013. Налагодження співпраці з установами Польської академії наук

18-19 лютого делегація Інституту регіональних досліджень НАН України у складі директора Інституту Кравціва В.С. та вченого секретаря Інституту Демченка В.В., перебувала із робочим візитом у Польщі. Метою візиту було налагодження співпраці із провідними інститутами економічного профілю Польської академії наук (ПАН) у Варшаві, а також узгодження планів роботи на поточний рік із польськими вищими навчальними закладами Ярослава та Жешува в рамках реалізації двосторонніх угод про співробітництво. Підготовку та організацію візиту до установ Польської академії наук у Варшаві забезпечило Посольство України у Республіці Польща, а Надзвичайний та Повноважний Посол України у Республіці Польща М.З. Мальський взяв безпосередню участь у переговорах із польськими науковцями.

Першою польською академічною установою, яку відвідала делегація Інституту, був Інститут географії та просторового загосподарювання ПАН. Цей Інституту, заснований у 1953р., є провідним центром досліджень у сфері фізичної та суспільно-економічної географії, картографії, просторового загосподарювання, регіонального та місцевого розвитку. Сильною стороною Інституту є міжнародне співробітництво, в останні роки його працівники взяли участь в понад 50 міжнародних програмах і проектах. У робочій зустрічі з польської сторони взяли участь директор Інституту географії та просторового загосподарювання ПАН, професор, др.габ. Марек Дегурскі та заступник директора Інституту, професор, др.габ. Томаш Коморніцкі, а з української сторони - Надзвичайний та Повноважний Посол України у Республіці Польща д.е.н., професор М.З. Мальський, директор Інституту регіональних досліджень НАН України д.е.н., професор В.С. Кравців, д.е.н., професор Мальська М.П., вчений секретар Інституту регіональних досліджень НАН України, к.ф.-м.н. В.В. Демченко. Сторони ознайомили одна одну із напрямами та найважливішими результатами досліджень своїх установ, а також обговорили можливості співпраці. Результатом зустрічі стало досягнення домовленостей щодо підготовки і підписання угоди про співробітництво, участі у конференціях, опрацювання конкретних проектних пропозицій, які представляють взаємний інтерес. Зокрема це стосується досліджень метрополійних областей та соціально-економічних аспектів розвитку прикордонних територій.

Делегація Інституту відвідала також Інститут розвитку села та землеробства Польської академії наук. Цей Інститут здійснив значний внесок у формування основ сільської політики і є одним із провідних закладів з досліджень багатофункціонального розвитку сільських територій. Інститут має тісні зв’язки та досвід реалізації спільних проектів із науковими установами Франції, Великої Британії, Фінляндії, Угорщини, Китаю, Росії, Австралії. В останні роки фахівці Інституту залучені до роботи у багатьох міжнародних організаціях та урядових інституціях. З польської сторони участь у робочій зустрічі взяли директор Інституту розвитку села та землеробства ПАН, др. Мірослав Дригас та заступник директора Інституту, професор, др.габ. Катажина Завалінська. В результаті переговорів досягнуто домовленостей щодо підписання угоди про співробітництво між інститутами, публікації статей у наукових виданнях установ-партнерів, участі у конференціях та опрацювання проектних пропозицій, зокрема з питань багатофункціонального розвитку сільських територій.

Наступною установою, яку відвідала делегація Інституту, стала Державна вища технічно-економічна школа у м.Ярославі, з якою Інститут має давні партнерські зв’язки. В результаті зустрічі із ректором, професором, др.габ. Вацлавом Вєжбінєцом та проректором др. Кшиштофом Рейманом погоджено план спільних заходів на поточний рік, зокрема участь у конференціях установ-партнерів, проведення спільного круглого столу з проблематики транскордонного співробітництва та продовження роботи з формування транскордонного інформаційно-статистичного кластеру. Проведено також робочу зустріч із завідувачем кафедри економіки та управління Жешувського університету, д.е.н., професором Романом Феданом. Досягнуто домовленості щодо стажування польських науковців в Інституті регіональних досліджень НАН України та підготовку спільної монографії «Умови та джерела розвитку підприємництва в регіоні».

<<< Новини