ЗАСІДАННЯ УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКОЇ РОБОЧОЇ ГРУПИ З ПИТАНЬ ОРГАНІЗАЦІЇ СПІЛЬНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

24 лютого 2012 року в Інституті регіональних досліджень НАН України відбулось засідання українсько-польської робочої групи з питань організації спільних досліджень. Учасниками засідання були українські та польські науковці, представники органів місцевого самоврядування та управлінь статистики Львівської області та Підкарпатського воєводства.

З польської сторони участь у засіданні взяли: проректор Державної вищої технічно-економічної школи у м. Ярославі, проф. Чеслав Лєвіцкі, проректор Державної вищої технічно-економічної школи у м. Ярославі, доц. др. Кшиштоф Рейман, директор Інституту економіки та управління Державної вищої технічно-економічної школи у м. Ярославі, доц..др. Роза Веронська, заст. директора Інституту економіки та управління Державної вищої технічно-економічної школи у м. Ярославі, др. Ришард Пукала, зав. кафедри економіки та управління Жешувського університету, проф. Роман Федан, представник Управління статистики у м. Жешуві Ельджбета Войнар та представник староства Ярославського повіту Підкарпатського воєводства Станіслав Сопел.

З українського боку в засіданні взяли участь представники Інституту регіональних досліджень НАН України: директор Інституту д.е.н., проф. Кравців В.С., заступник директора к.ф.-м.н. Демченко В.В., учений секретар к.е.н. Жовтанецький В.І., зав. відділу проблем ринкової інфраструктури та транскордонного співробітництва д.е.н., проф. Мікула Н.А., зав. відділу моніторингу регіонального розвитку д.е.н., проф. Іщук С.О. У засіданні також взяли учась: головний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України, д.е.н., проф.. Дєєва Н.М., директор Львівського Інституту банківської справи Університету банківської справи НБУ к.е.н. Вознюк М.А., начальник відділу Головного управління статистики у Львівській області Мельник І.Д., заступник голови Яворівської районної державної адміністрації Станько Р.З., головний спеціаліст Яворівської районної ради Литвин-Кропивницька О.В. та виконавчий директор Національного Представництва України в Карпатському Єврорегіоні Литвин Г.П..

Засідання робочої групи відкрив директор Інституту регіональних досліджень НАН України д.е.н., проф. Кравців В.С. Він відзначив, що враховуючи багаторічний досвід співпраці між Інститутом регіональних досліджень НАН України, Державною вищою технічно-економічною школою в Ярославі та Жешувським університетом, необхідно вийти на більш продуктивний рівень співробітництва. На сьогоднішній день виникли два цікаві для реалізації наукові проекти, які стосуються дослідження розвитку транскордонних ринків та інвестиційної привабливості прикордонних територій. Кравців В.С. наголосив на практичному спрямуванні проектів, беззаперечній їх актуальності для розвитку регіонів.

Щодо проекту плану проведення комплексних наукових досліджень українсько-польського транскордонного ринку виступила д.е.н., проф. Мікула Н.А. Метою спільного дослідження запропоновано: вивчення спільних проблем функціонування транскордонних ринків; чинників, що впливають на розвиток конкурентного середовища в українсько-польському прикордонні (територій Львівської області (Україна) та Підкарпатського воєводства (Польща)), та розробка механізмів їх вирішення. Кінцевими результатами повинні стати не лише наукові публікації, аналітичні матеріали та пропозиції до регіональних та центральних органів влади, а і універсальна для всіх прикордонних ділянок методика оцінки кон’юнктури транскордонних ринків. Інформаційне забезпечення дослідження повинно здійснюватись регіональними статистичними управліннями та митницями. Окрім того, після розробки методики дослідження, необхідно провести спільні соціологічні опитування в пунктах перепуску через кордон щодо стану, тенденцій, змін цін на транскордонних ринках. Одним з важливих проблемних питань дослідження було визначено недостатність та неспівмірність статистичних даних в обох країнах.

Польські колеги підтримали дану пропозицію, наголошуючи на важливості проведення такого дослідження. Так, проф. Р. Федан бачить потребу у вивченні транспортного потенціалу, пропускної здатності кордону, дослідженні впливу введення малого прикордонного руху на ринкові процеси. Др. К. Рейман наголосив на вивченні впливу на транскордонну торгівлю економічних процесів в ЄС, необхідності використання потенціалу програм ЄС та потребі створення спільного українсько-польського банку даних, який міститиме співмірні для обох країн дані щодо транскордонного регіону. У цьому контексті на підтримку створення такого спільного банку даних висловилася і Е.Войнар, яка зазначила, що воєводські статистичні управління Польщі вже тривалий час проводять дослідження прикордоння і активно співпрацюють із українською стороною. Представник управління статистики у Львівській області Мельник І.Д., у свою чергу, висловив готовність створити і підтримувати транскордонний банк даних українською, польською і англійською мовами. Він зазначив, що Управління статистики у Львівській області випускає ряд статистичних видань спільно з Управлінням статистики Підкарпатського воєводства, зокрема щорічне видання "Львівська область в контексті польського прикордоння". Однак всі ці роботи проводяться на добровільній основі і фінансування на них не передбачувалося. Тому необхідним є пошук додаткових джерел фінансування для реалізації цієї ініціативи.

Проф. Р. Федан, у контексті фінансування створення і підтримки спільного банку даних запропонував звернутись до Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна чи фонду уряду Норвегії. Виконавчий директор Національного Представництва України в Карпатському Єврорегіоні Г.Литвин проінформувала учасників наради про можливості фінансування через "парасольковий проект" Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна.

Представники органів місцевого самоврядування Польщі і України - заступник голови Яворівської районної державної адміністрації Р.Станько та представник староства Ярославського повіту Підкарпатського воєводства С.Сопел, зазначили, що усвідомлюють вигоди для обох сторін і зацікавлені в започаткуванні подібних проектів.

Підсумовуючи пропозиції щодо першого проекту, проф. В. Кравців запропонував почати реалізовувати його на добровільних засадах, та одночасно займатися пошуком джерел фінансування за рахунок програм і фондів ЄС. Об’єктом дослідження було обрано транскордонні ринки товарів, послуг, туризму, праці Львівської області та Підкарпатського воєводства.

Наступним питанням для обговорення стало проведення комплексних наукових досліджень з питань оцінки інвестиційної привабливості прикордонних районів України і Польщі (на прикладі Яворівського району Львівської області (Україна) та Ярославського повіту Підкарпатського воєводства (Польща)).

Щодо обґрунтування актуальності теми досліджень та проекту плану робіт доповіла д.е.н., проф. Іщук С.О. Метою проекту визначено аналіз сучасного стану міжрайонної транскордонної співпраці, обгрунтування основних напрямків активізації інвестиційної діяльності в прикордонних районах України і Польщі для покращення умов розвитку підприємництва та інфраструктурного забезпечення на прикладі Яворівського району Львівської області та Ярославського повіту Підкарпатського воєводства. Кінцевою метою дослідження є активізація залучення інвестицій, та, відповідно, активізація інвестиційної діяльності. Проф. С.Іщук зазначила, що методологія, методика та інструментарій оцінювання інвестиційної привабливості територій розроблені. Опубліковано монографію за даною тематикою в цілому по західному регіону України, і тепер цікаво було б апробувати її на рівні районів і повітів. Це могло б стати основою для побудови інвестиційних карт і інвестиційних паспортів територій, які б були довідниками для потенціальних інвесторів у транскордонному регіоні.

С.Сопел і Р.Федан, враховуючи актуальність питання залучення інвестицій, підтримали ідею реалізації цього проекту, зауваживши що в дослідженні не треба забувати про демографічний чинник, міграційні питання, тощо. Р.Пукала наголосив на необхідності врахування у дослідженні специфіки господарства України, інвестиційного клімату у державі в цілому. Ч.Лєвіцкі зазначив що основним стримуючим фактором для інвесторів в Україні є складні бюрократичні процедури та значна кількість документів. Тобто, ключовою умовою інвестиційної привабливості є спрощення формальних процедур.

Р. Станько, відзначивши особливу актуальність цього проекту для району, який він представляє, виявив безпосередню зацікавленість у проведенні дослідження. В районі вже є розроблена інвестиційна карта, однак вона потребує значного наукового удосконалення, тому тісна співпраця з науковцями в рамках проекту була б значним імпульсом для покращення інвестиційного потенціалу Яворівщини.

Проф. В. Кравців запропонував представити перші результати цього проекту - інвестиційні карти, паспорти та інші презентаційні матеріали по Яворівському району та Ярославському повіту у жовтні 2012р. на Інвестиційному форумі у Львові.

За результатами засідання українсько-польської робочої групи з питань організації спільних досліджень було прийнято наступні рішення:
1. Створити робочі групи з обох сторін для реалізації проектів за участю представників наукових установ, регіональних та місцевих органів влади, Антимонопольного комітету, регіональних митниць та управлінь статистики. Керівником української частини робочої групи щодо проведення досліджень українсько-польського транскордонного ринку призначити проф. Мікулу Н.А. Керівником української частини робочої групи щодо дослідження оцінки інвестиційної привабливості прикордонних районів призначити проф. Іщук С.О.
2. Узгодити деталізовані спільні плани наукових досліджень.
3. Забезпечити широке залучення до участі в реалізації проектів регіональних статистичних служб з обох сторін кордону, районних адміністрацій, Антимонопольного комітету, митниць.
4. Забезпечити практичне використання результатів досліджень та підготовку аналітичних доповідей та записок центральним та регіональним органам влади Польщі і України, зокрема: Посольствам та Міністерствам закордонних справ обох країн, регіональним органам влади прикордонних територій тощо
5. Підготувати спільні проектні пропозиції для подачі на конкурси програм Європейського Союзу, вітчизняні та закордонні гранти.