ЗАЯВА
розширеного засідання Вченої ради
Інституту регіональних досліджень НАН України

«Про суспільно-політичну ситуацію в Україні»

Україна у всі історичні періоди жила та розвивалася у європейському ментальному, релігійному, суспільно-політичному й економічному просторі. Сучасна Українська держава, усвідомлюючи важливість нерозривної єдності з європейськими народами, законодавчо закріпила свій євроінтеграційний курс. Ідея інтеграції України в європейський політичний, економічний, правовий простір та набуття членства в ЄС отримала широку підтримку переважної більшості населення України, зокрема молоді. Вражаючим прикладом докорінних позитивних трансформацій, політичного, соціального й економічного зміцнення держави у процесі євроінтеграції слугує сусідня Польща та інші постсоціалістичні країни Європи.

В обґрунтуванні переваг євроінтеграційного вектору розвитку України та прогнозуванні його можливих наслідків взяли активну участь науковці України, в т.ч. вчені нашого Інституту. Загальний висновок при цьому свідчив про стратегічну перспективність укладення Угоди як важливого кроку при реалізації мети набуття Україною членства у ЄС та необхідність заради цієї мети подолання усіх можливих труднощів.

Важливим етапом у процесі євроінтеграції мало стати підписання Угоди про Асоціацію України та ЄС, що планувалося здійснити 29 листопада 2013 року в ході Саміту Східного партнерства у Вільнюсі. Однак, Уряд України призупинив підготовку до підписання Угоди про Асоціацію України та ЄС, що призвело до зриву її підписання у Вільнюсі.

Це обурило мільйони громадян України. Сотні тисяч українців вийшли на мирні акції протесту. Насильницький розгон мирних мітингувальників на Майдані Незалежності в м. Києві у ніч на 30 листопада 2013 р. працівниками спецпідрозділу «Беркут», яке було вчинене з явним перевищенням міри допустимого застосування сили, викликав глибоке обурення української та світової громадськості. Значна частина мешканців Києва та інших регіонів нашої держави вийшли на мітинги у столиці України та багатьох містах держави з метою негайного притягнення винних до відповідальності за цей ганебний акт насилля.

Відсутність адекватної реакції з боку влади призвела до різкого загострення суспільно-політичної ситуації в державі. Як наслідок, виникла небезпека ескалації конфлікту, подальшого загострення суспільно-політичного становища в Україні.

В цих умовах чинна українська влада зобов’язана визнати власні прорахунки та помилки, які призвели до нинішнього протистояння в країні, а також взяти на себе відповідальність за ці рішення, що зумовили збурення суспільства. Насамперед йдеться про непослідовність в реалізації політики європейської інтеграції України, а також неспроможність забезпечити вільне та безпечне відстоювання громадянами власних переконань на мирних акціях протесту.

Виходячи з цього, а також усвідомлюючи всю глибину суспільно-політичної напруги в державі, ми, Вчена рада Інституту регіональних досліджень НАН України, рішуче засуджуючи вчинені акти насильства над мирними людьми, вважаємо за обов'язок підтримати вимоги мільйонів громадян України щодо притягнення до відповідальності усіх винних у побитті мирних мітингувальників і журналістів, відставки діючого Уряду за зрив підписання Угоди між Україною та ЄС. В цих умовах вкрай важливим є вироблення єдиного стратегічного плану дій політичних лідерів і громадськості щодо реалізації зазначених вимог та побудови прозорої і демократичної системи влади в Україні.

Україні потрібне перезавантаження, кадрова, ментальна зміна на усіх щаблях державної влади. Сьогодні народ України доказує – він готовий жити за європейськими цінностями.

3 грудня 2013р.

<<< Новини