Збірник наукових праць
УКР   ENG
Соціально-економічні проблеми
сучасного періоду України
   



Збірник СЕПСПУ -- sep2018.06.081

Репозитарій ІРД НАНУ Репозитарій НБУВ УДК 339.134:338.439(477.83); JEL C49, Q18
Тесля Д. В. Факторний аналіз споживчого потенціалу регіонального ринку продукції харчової промисловості Львівської області. Соціально-економічні проблеми сучасного періоду України: зб. наук. пр. 2018. Вип. 6(134). С. 81-84. URL: http://ird.gov.ua/sep/doi/sep2018.06.084_u.
Літер.: 7

Автори



Тесля Дмитро Вадимович

Контакти: teslyad@i.uа

Сторінки:

Анотація

Обґрунтовано актуальність дослідження особливостей формування ринкового потенціалу регіонального ринку продукції харчової промисловості. Відзначено, що підприємства харчової промисловості відіграють важливу роль, з одного боку, у створенні ланцюгів доданої вартості, забезпечуючи весь технологічний цикл переробки сільськогосподарської сировини, а з другого – виступають активним учасником зовнішньої торгівлі країни. Обґрунтовано, що для оцінювання споживчого потенціалу регіонального ринку продукції харчової промисловості важливим є не тільки прогнозне визначення реалізації можливостей його суб’єктів, а й виявлення взаємозв’язку між чинниками соціально-економічного розвитку регіону та споживчим потенціалом ринку. Проведено аналіз впливу низки чинників на споживчий потенціал ринку продукції харчової промисловості Львівської області. За допомогою методів економіко-математичного моделювання, зокрема побудови рівняння лінійної множинної регресії, встановлено ступінь впливу чинників стимулюючого та дестимулюючого впливу на споживчий потенціал досліджуваного регіону.

Ключові слова:

регіональний ринок, харчова промисловість, внутрішній споживчий ринок, споживчий потенціал

Посилання

    
  1. Харчова промисловість України забезпечує внутрішній ринок на 90%. Milk.UA.info: сайт. 2018. URL: http://milkua.info/…/harcova-promislovist-ukraini-zabezpecue-vnu
  2. Popadynets N., Shults S., Barna M. Diferences in consumer buying behaviour in consumer markets of the EU member states and Ukraine. Economic Annals-XXI. 2017. № 166(1-2). Рp. 26-30.
  3. Дейнеко Л. В. (ред.), Коваленко А. О., Страшинська Л. В. Стратегія розвитку харчової промисловості України та її регіонів на період до 2015 року. К.: РВПС України НАН України, 2004. 212 с.
  4. Попадинець Н. М. Використання стратегічного планування для забезпечення ефективної діяльності підприємств харчової промисловості. Соціально-економічні проблеми сучасного періоду України: зб. наук. пр. 2018. Вип. 2(130). С. 82-85.
  5. Шульц С. Л., Тесля Д. В. Ринковий потенціал регіону: сутність та його складові. Регіональна економіка. 2014. № 2(72). С. 25-37.
  6. Шульц С. Л. Економічний простір України: формування, структурування та управління: монографія / Інститут регіональних досліджень НАН України. Львів, 2010. 390 с.
  7. Львівська область 2017: статистичний щорічник / [відп. за вип. С. І. Зимовіна]. Львів: Головне управління статистики у Львівській області, 2018. 356 с. URL: www.lv.ukrstat.gov.ua


Веб-майстер П. Попадюк