Збірник наукових праць
УКР   ENG
Соціально-економічні проблеми
сучасного періоду України
   



Збірник СЕПСПУ -- sep2022.01.016

Репозитарій ІРД НАНУ УДК 641-057.68:[338.48-52:796.5]; JEL L83, L66
Бєляєва С. С., Старинець О. А., Герман І. В. Сучасні тенденції забезпечення якісним харчуванням активних туристів. Соціально-економічні проблеми сучасного періоду України: зб. наук. пр. 2022. Вип. 1(153). С. 16-23. DOI: https://doi.org/10.36818/2071-4653-2022-1-3.
Літер.: 18

Автори



Бєляєва Світлана Станіславівна

кандидат економічних наук, доцент

доцент кафедри туризму та готельно-ресторанної справи, факультет харчових технологій та сфери обслуговування, Черкаський державний технологічний університет

Контакти: bel_svetl@ukr.net

Сторінки:



Старинець Олена Анатоліївна

кандидат філологічних наук, доцент

доцент кафедри туризму та готельно-ресторанної справи, факультет харчових технологій та сфери обслуговування, Черкаський державний технологічний університет

Контакти: bur_elena@ukr.net

Сторінки:



Герман Ірина Валентинівна

старший викладач кафедри туризму та готельно-ресторанної справи, факультет харчових технологій та сфери обслуговування, Черкаський державний технологічний університет

Контакти: iherman75@ukr.net

Сторінки:

Анотація

Акцентовано увагу на секторі виробництва сублімованих продуктів і страв в Україні. Визначено сучасні тенденції у сфері забезпечення якісним харчуванням активних туристів та аргументовано чинники доцільності використання та популяризації сублімованих продуктів. Узагальнено аргументи щодо актуальності забезпечення споживчого ринку сублімованими харчовими продуктами, ураховуючи потреби активних туристів і різних сфер діяльності. Доведено, що переваги споживання продуктів і страв, виготовлених за технологією сублімації, відповідають високим стандартам якості. Зроблено висновки, що ринок виробництва сублімованих продуктів харчування в Україні ще недостатньо розвинений, потребує інвестиційної підтримки та популяризації на споживчому ринку. Розглянуто особливості та переваги застосування технології сублімації на прикладах наявних в Україні суб’єктів господарювання та відомих торгових марок. Акцентовано увагу на потребі в активному пошуку зацікавлених споживачів, у розширенні партнерства між підприємцями-виробниками сублімованих продуктів в Україні, виробниками якісної сировини та представниками торговельно-логістичної мережі, а також на важливості участі в ініціюванні та виконанні соціально орієнтованих екологічних проєктів щодо сприяння раціональному використанню пакувальних матеріалів після споживання сублімованих страв.

Ключові слова:

активні туристи, космічне харчування, натуральні продукти, сублімація, туризм, якісна їжа

Посилання

    
  1. Карабінюк М. М. Динаміка відвідувачів субальпійського і альпійського високогір’я Чорногори у 2003-2018 роках. Функціонування природоохоронних територій в сучасних умовах: матеріали міжнар. наук. практ. конф. (18-20 вересня 2019 року, Синевир). Синевир: НПП «Синевир», 2019. С. 239-245.
  2. Ячнюк М. Ю. Технологія впровадження засобів активного туризму в рекреаційну діяльність студентської молоді: автореф. дис. … канд. наук з фіз. виховання та спорту: спец. 24.00.02. Київ, 2016. 20 с.
  3. Чеботарьов О. М., Щербакова Т. М., Гузенко О. М., Рахлицька О. М. Аналітична токсикологія: практикум. Одеса: Одес. нац. ун-т ім. І. І. Мечникова, 2019. 110 с.
  4. Іванюта А. О. Сублімаційне сушіння – ефективний метод консервування структуроутворювачів. Збірник наукових праць SWorld. Технічні науки – Технології продовольчих товарів. 2014. Т. 8. Вип. 3. С. 82-86. URL: https://www.sworld.com.ua/konfer36/557.pdf
  5. Соломон А. М., Казмірук Н. М., Тузова С. Д. Мікробіологія харчових виробництв: навч. посіб. Вінниця, 2020. 312 с.
  6. Захарчин Р. М. Тренд здорового харчування: окремі шляхи та засоби його реалізації у вітчизняному туристичному підриємництві. Причорноморські економічні студії. 2020. Вип. 60. Ч. 1. С. 80-86. DOI: https://doi.org/10.32843/bses.60-13
  7. Харчування у поході. Турклуб: сайт. 2021. URL: https://www.tourclub.com.ua/uk/info/usefull-info/nutrition/trekking-menu
  8. Їжа для подорожей. Infinity Foods: сайт. 2021. URL: https://infinityfoods.com.ua/page16553426.html
  9. Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії: наказ Міністерства охорони здоров’я України від 03.09.2017 р. № 1073. Законодавство України: сайт. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1206-17#Text
  10. Про затвердження Порядку застосування Каталогу продуктів харчування: наказ Міністерства оборони України від 29.04.2020 р. № 140. Законодавство України: сайт. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0444-20#Text
  11. ЇDLO: сайт. 2022. URL: https://iidlo.com
  12. СryoVit: сайт. 2022. URL: https://cryovit.com/uk
  13. Лясота Т. І. Спортивні види туризму. Чернівці, 2019. 181 с.
  14. Українська асоціація активного та екологічного туризму: сайт. 2021. URL: https://www.uaeta.net
  15. Технологія сублімаційної сушки продуктів. TEN24: сайт. 2021. URL: https://ten24.com.ua/ua/blog/tekhnologiya-sublimatsionnoy-sushki-produktov
  16. Сублімовані продукти – цінний подарунок науки людству. Ellas-Cookies.com: сайт. 2018. URL: https://uk.ellas-cookies.com/zdorove/121709-sublimirovannye-produkty-cennyy-podarok-nauki-chelovechestvu.html
  17. Туристичне харчування Astronavt. Sublimat: сайт. 2021. URL: https://www.sublimat.com.ua/eda-dlya-kosmonavtov
  18. Туристичне харчування. Наш канал: Youtube. 2021. URL: www.youtube.com


Веб-майстер П. Попадюк