Збірник наукових праць
УКР   ENG
Соціально-економічні проблеми
сучасного періоду України
   



Збірник СЕПСПУ -- sep2020.03.048

Репозитарій ІРД НАНУ УДК 339.5:[338.45:637.5]; JEL F14, F20, L14, L66, Q17
Ляховська О. В. Зовнішня торгівля України м’ясом і м’ясними продуктами: тенденції та географічні аспекти. Соціально-економічні проблеми сучасного періоду України: зб. наук. пр. 2020. Вип. 3(143). С. 48-52. DOI: https://doi.org/10.36818/2071-4653-2020-3-7.
Літер.: 6

Автори



Ляховська (Скалецька) Олена Василівна

кандидат економічних наук

старший науковий співробітник відділу проблем реального сектору економіки регіонів, ДУ «Інститут регіональних досліджень імені М. І. Долішнього НАН України»

Контакти: skalecka.olena@ukr.net

Сторінки:

Анотація

Розглянуто сучасні тенденції експорту м’яса та м’ясної продукції. Проаналізовано динаміку та структурні зміни в експорті м’яса за видами та ступенем переробки (яловичина та телятина, свинина, м’ясо птиці, готові м’ясні продукти). Визначено найбільш перспективні напрями розвитку експорту м’яса (м’ясо птиці) та вказано на можливі загрози зростання імпортозалежності від окремих видів м’ясної продукції (яловичина та телятина, свинина). Побудовано рейтинг найбільших країн-імпортерів м’яса та м’ясної продукції з України, визначено їхню частку у структурі експорту м’ясної продукції. Досліджено зміни у географічній структурі експорту. Доведено низький рівень диверсифікації географії експорту окремих видів м’яса (свинина, м’ясо великої рогатої худоби). Виявлено проблеми розвитку експортного потенціалу м’ясної промисловості України. Означено основні напрями покращення конкурентоспроможності української м’ясної продукції на світовому ринку, що включають комплексне вирішення проблем сільськогосподарського та промислового виробництва м’яса, задля збільшення експортного потенціалу.

Ключові слова:

виробництво м’яса та м’ясної продукції, зовнішня торгівля, експорт, імпорт, коефіцієнт покриття, географічна структура експорту

Посилання

    
  1. Тюха І. В., Полінчик-Ярова Т. В. Стан, тенденції і перспективи розвитку українського експорту продукції АПК. Наукові праці Національного університету харчових технологій. 2019. Т. 25. № 1. С. 56-64. DOI: https://doi.org/10.24263/2225-2924-2019-25-1-7
  2. Гераймович В. Л., Гуменюк І. Л., Кубай О. Г. Сучасний стан розвитку галузі та експорту продукції тваринництва України. Економіка. Фінанси. Менеджмент: актуальні питання науки і практики. 2019. № 5. С. 36-45.
  3. Патика Н. І., Пріб К. А. Світовий ринок продуктів тваринного походження та напрями посилення позицій України на ньому. Modern Economics. 2019. № 13. С. 194-200. URL: http://dspace.mnau.edu.ua/xmlui/bitstream/handle/123456789/5652/patyka.pdf?sequence=1&isAllowed
  4. Іщук С. О. Проблеми і перспективи розвитку м’ясопереробних виробництв в Україні. Соціально-економічні проблеми сучасного періоду України: зб. наук. пр. 2019. Вип. 6(140). С. 3-7. DOI: https://doi.org/10.36818/2071-4653-2019-6-1
  5. Товарна структура зовнішньої торгівлі України. Державна служба статистики України: сайт. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2020/zd/tsztt/tsztt_u/tsztt0720_u.htm
  6. Зовнішня торгівля окремими видами товарів за країнами світу. Державна служба статистики України: сайт. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2020/zd/e_iovt/arh_iovt2020.htm


Веб-майстер П. Попадюк