УДК 338.439; JEL Q18 Олексунь Н. О. Еволюція понятійно-категоріального апарату продовольчої безпеки. Соціально-економічні проблеми сучасного періоду України: зб. наук. пр. 2024. Вип. 2(166). С. 21-25. DOI: https://doi.org/10.36818/2071-4653-2024-2-3 Літер.: 14
Автори Олексунь Надія Олександрівнааспірант, асистент кафедри міжнародних відносин і політичного менеджменту, Державний університет "Житомирська політехніка"
Контакти: fpup_vno@ztu.edu.ua
Сторінки:
АнотаціяРозглянуто та систематизовано наукові напрацювання щодо визначення продовольчої безпеки. З’ясовано, що спочатку акцент у визначенні поняття «продовольча безпека» робили на забезпеченні достатньої кількості продуктів для задоволення базових потреб населення; розуміння продовольчої безпеки зводилося до наявності продовольчих ресурсів на рівні країни або регіону У відповідь на глобальні зміни та виклики підходи до трактування продовольчої безпеки стали більш складними. У 1970-х рр. поняття продовольчої безпеки відображало дедалі більшу важливість соціально-економічних аспектів у її забезпеченні. У 1980-х рр. концепція продовольчої безпеки була доповнена аспектом використання продовольства, а питання продовольчої безпеки почали охоплювати якість і безпеку харчів. На початку ХХІ ст. до концепції продовольчої безпеки було додано аспект стабільності. За результатами дослідження запропоновано власні підходи до визначення поняття «продовольча безпека» на різних рівнях, що сприяє глибшому розумінню цієї багатогранної проблеми та може бути корисним для розроблення ефективних стратегій забезпечення продовольчої безпеки в сучасних умовах.
Ключові слова:продовольча безпека, рівні продовольчої безпеки, продовольчі ресурси
Посилання- Підгайна Т. М. Популяризаційна діяльність Міжнародного сільськогосподарського інституту в Римі (на початку ХХ ст.). Історія науки і біографістика. 2019. № 3. С. 58-71. DOI: https://doi.org/10.31073/istnauka201903-04
- Orr J., Lubbock D. Feeding the people in war-time. London: Macmillan, 1940. 88 p.
- The McDougall Memoranda. Rome: Food and Agriculture Organization of United Nations, 1956. 44 p. URL: https://www.fao.org/fileadmin/templates/library/docs/mcdougall_memoranda.pdf
- FAO (Продовольча та сільськогосподарська організація ООН). Latifundist.com: сайт. 2023. URL: https://latifundist.com/kompanii/1044-the-food-and-agriculture-organization
- Trade Reforms and Food Security: Conceptualizing the Linkages. Rome, 2003. 315 p. URL: https://openknowledge.fao.org/server/api/core/bitstreams/310467a7-bc1d-416c-81c6-53b037ddb853/content
- Про державну підтримку сільського господарства України: Закон України від 24.06.2004 р. № 1877-IV. Законодавство України: сайт. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1877-15#Text
- Про затвердження Методичних рекомендацій щодо розрахунку рівня економічної безпеки України: наказ Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 29.10.2013 р. № 1277. Законодавство України: сайт. URL: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v1277731-13#Text
- Про прийняття за основу проєкту Закону України про продовольчу безпеку України: постанова Верховної Ради України від 14.06.2011 р. № 3498-VI. Законодавство України: сайт. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3498-17#Text
- Гайдуцький П. І. Україні потрібна нова аграрна політика. Економіка АПК. 2005. № 10. С. 3-7.
- Ініціатива Спеціального комітету Організації Об’єднаних Націй. ACC / SCN, 1991.
- Пушак Я. Я., Пушак І. І. Самозабезпеченість продовольством регіону: оцінка та прогноз. Бізнес-навігатор. 2012. № 3(29). С. 40-46.
- Пасхавер Б. Й. Цінова конкурентність аграрного сектору. Економіка України. 2007. № 1. С. 80-84.
- Забарна Ю. В. Понятійно-категорійна сутність глобальної продовольчої безпеки. Науковий вісник НУБіП України. Серія: Економіка, аграрний менеджмент, бізнес. 2013. Вип. 181(4). С. 162-167.
- Шишлюк В. Р., Самокиш В. П. Правове забезпечення продовольчої безпеки України: сучасний стан та перспективи. Право і суспільство. 2020. № 1. Ч. 1. С. 133-138. DOI: https://doi.org/10.32842/2078-3736/2020.1-1.20
|