УДК 332.1; 633.1; JEL E23, L16, L60, L66, Q11, R11 Ляховська О. В. Тенденції виробництва та переробки зерна в регіонах України. Соціально-економічні проблеми сучасного періоду України: зб. наук. пр. 2019. Вип. 4(138). С. 57-61. DOI: https://doi.org/10.36818/2071-4653-2019-4-9. Літер.: 5
Автори
Ляховська (Скалецька) Олена Василівнакандидат економічних наук
науковий співробітник відділу проблем реального сектору економіки регіонів, ДУ «Інститут регіональних досліджень імені М.І. Долішнього НАН України»
Контакти: skalecka.olena@ukr.net
Сторінки:
АнотаціяПроаналізовано обсяги виробництва та переробки зерна в Україні. Визначено, що високий рівень виробництва зерна спричинив перенасичення внутрішнього ринку та зростання експорту цього продукту. Водночас знизились обсяги виробництва борошна пшеничного та пшенично-житнього, яке є основою глибинної переробки, а також, інших продуктів, частка яких у хлібному виробництві найвагоміша (хліба та продуктів хлібобулочних нетривалого використання, печива солодкого, вафель та вафельних облаток, макаронних виробів). Відповідно до характеристики регіонів виділено перспективні напрями розвитку виробництва та переробки зерна. Встановлено, що ключовим фактором збільшення ефективності виробництва зерна в Україні є забезпечення його максимальної переробки. Для забезпечення розвитку виробництва хлібних продуктів запропоновано: стимулювати залучення інвестиційних ресурсів у створення технічних можливостей виробництва конкурентної продукції для міжнародного ринку; розширювати асортимент хлібних продуктів, щоб задовольнити внутрішній попит тощо.
Ключові слова:виробництво зерна, переробка зерна, борошномельне виробництво, хлібні продукти, експорт зерна
Посилання- Кириленко І. Г., Дем’янчук В. В. Перспективи вітчизняного АПК в світлі прогнозів світового ринку продовольства. Економіка АПК. 2015. № 1. С. 21-28. DOI https://doi.org/10.32317/2221-1055.201812025.
- Майстро С. В., Хирамагомедов М. Г. Ринок зерна в Україні: сучасний стан та напрямки державного регулювання. Державне будівництво. 2012. № 2. URL: http://www.kbuapa.kharkov.ua
- Нікішина О. В., Муратов О. М. Заходи подолання інституційних дисбалансів зовнішньоекономічної інтеграції українського ринку борошномельно-круп’яної продукції. Економіка харчової промисловості. 2018. Т. 10, вип. 4. С. 29-38.
- Кузнєцова І. О., Карпенко Ю. В. Стратегія зовнішньоекономічної діяльності підприємств борошномельної галузі: концептуальна модель. Вісник соціально-економічних досліджень: зб. наук. пр. 2019. Вип. 69(1). С. 168-178. DOI https://doi.org/10.33987/vsed.1(69).2019.168-178.
- Державна служба статистики України: сайт. 2019. URL: http://www.ukrstat.gov.ua
|