Збірник наукових праць
УКР   ENG
Соціально-економічні проблеми
сучасного періоду України
   



Тесля Дмитро Вадимович



Тесля Дмитро Вадимович

аспірант (2013-2017) відділу регіональної економічної політики ДУ «Інститут регіональних досліджень ім. М. І. Долішнього НАН України»; викладач Львівського державного коледжу харчової і переробної промисловості Національного університету харчових технологій

Контакти: teslyad@i.uа

Сторінки:



Співавтори



Шульц Світлана Леонідівна



Публікації



УДК 339.3:332.1:338.2(477); JEL L11, O16
Шульц С. Л., Тесля Д. В. Ринковий потенціал регіонів України: домінанти формування та оцінювання. Соціально-економічні проблеми сучасного періоду України: зб. наук. пр. 2020. Вип. 2(142). С. 17-24. DOI: https://doi.org/10.36818/2071-4653-2020-2-3.

Літер.: 5


Розглядається сутність просторового підходу до оцінювання ринкового потенціалу регіонів України, який базується на оцінюванні доступності, ємкості регіональних ринків та їх привабливості. Проведено міжрегіональні порівняння за індексом ринкового потенціалу та проаналізовано зміни у групуванні регіонів за цим показником. Емпірично доведено наявність зв'язку між величиною ринкового потенціалу та кількістю суб’єктів господарювання. Здійснено оцінювання розміру ринкового потенціалу на основі показників щільності населення та щільності зайнятих, які характеризують споживчі параметри регіональних ринків і свідчать про їх розмір з позиції попиту, а також щільності виробництва, що характеризує ступінь концентрації економічної активності в регіонів та вказує на розмір регіонального ринку з позиції пропозиції. Охарактеризовано сучасні тенденції розвитку торгівлі в регіонах України, які засвідчують суттєві міжрегіональні відмінності за розміром регіональних ринків і рівнем конкуренції. 
регіональна економіка, місткість ринку, зайнятість, щільність населення, індекс місткості ринку 



УДК 339.134:338.439(477.83); JEL C49, Q18
Тесля Д. В. Факторний аналіз споживчого потенціалу регіонального ринку продукції харчової промисловості Львівської області. Соціально-економічні проблеми сучасного періоду України: зб. наук. пр. 2018. Вип. 6(134). С. 81-84. URL: http://ird.gov.ua/sep/doi/sep2018.06.084_u.

Літер.: 7


Обґрунтовано актуальність дослідження особливостей формування ринкового потенціалу регіонального ринку продукції харчової промисловості. Відзначено, що підприємства харчової промисловості відіграють важливу роль, з одного боку, у створенні ланцюгів доданої вартості, забезпечуючи весь технологічний цикл переробки сільськогосподарської сировини, а з другого – виступають активним учасником зовнішньої торгівлі країни. Обґрунтовано, що для оцінювання споживчого потенціалу регіонального ринку продукції харчової промисловості важливим є не тільки прогнозне визначення реалізації можливостей його суб’єктів, а й виявлення взаємозв’язку між чинниками соціально-економічного розвитку регіону та споживчим потенціалом ринку. Проведено аналіз впливу низки чинників на споживчий потенціал ринку продукції харчової промисловості Львівської області. За допомогою методів економіко-математичного моделювання, зокрема побудови рівняння лінійної множинної регресії, встановлено ступінь впливу чинників стимулюючого та дестимулюючого впливу на споживчий потенціал досліджуваного регіону. 
регіональний ринок, харчова промисловість, внутрішній споживчий ринок, споживчий потенціал 



Цитування



Шульц С. Л., Тесля Д. В. Ринковий потенціал регіону: сутність та його складові. Регіональна економіка. 2014. № 2(72). С. 25-37. {sep2018.06.071.003}

Шульц С. Л., Тесля Д. В. Ринковий потенціал регіону: сутність та його складові. Регіональна економіка. 2014. № 2(72). С. 25-37. {sep2018.06.081.005}


Веб-майстер П. Попадюк